Mountain guide certificate large1 e1500376233708

Fjellets Fagfolk og amatører

Mountain_guide_certificate_large

Våre guider og vegledere er aktive sertifiserte IFMGA guider og yrkesutøvere på fjell og bre. I motsetning til feks. i alpelandene finnes det ingen beskyttelse av yrkestittelen fjellfører i Norge. Det vil si at hvem som helst kan kalle seg fjellfører/guide og ta betalt for å ta med mindre erfarne personer på tur. Selv om det ikke er noe formelt krav i Norge, bruker vi utelukkende tindevegledere/fjellførere med internasjonal IFMGA godkjenning, eller førere som er under kvalifisering gjennom NORTIND for å få denne godkjenningen.

Det Internasjonale Tindeveglederforbundet (IFMGA) utdanner profesjonelle tindevegledere gjennom en utdanning som går over tre til fem år. I Norge er det organisasjonen Nortind som står for denne utdanningen. Det betyr for eksempel at alle våre guider har en ansvarforsikring som dekker inntil 50 millioner NOK ved uansvarlig yrkesutøving.

Krav for å komme i betraktning til opptakssamling til tindevegleder er omfattende. Å være NF klatreinstruktør, er bare en av mange mer omfattende krav for å overhodet komme i posisjon til å komme til opptakssamling for deretter å bli vurdert om man kan kvalifisere seg inn i den profesjonelle utdanningen som går over tre til fem år.

Vi anser at det er uansvarlig og uprofesjonelt å bruke amatører til profesjonell guiding på Stetind. Begrepet amatører omfatter også klatreinstruktører som har gått noen dagers kurs på NFF (norsk fjellsport forum) og ”guider” noen dager her og der. Men dette er et ømtålig emne og det finnes givetvis traditsjoner og en hel del «guider» som ikke er sertifiserte og som gjør en god jobb. Det er vanskelig å komme inn på Nordtind, kraven er omfattende og utdanningen tar lang tid og koster mange penger. Så jeg kan godt forstå at man kan være erfaren og ikke vil gå igjennom den lange bedømmingsprosessen når det ikke stilles krav om det.

Det er bare ikke godt nok for Narvik Mountain Guides.

Se opp før hvem din guide er. Kun IFMGA sertifiserte guider har den høyeste utdanning, korrekt forsikring og fagkunnskap til å arbeide med profesjonell guiding i fjellet. La de andre stå før klatrekurs for klubber, medlemsorganisasjoner og mindre komplekst terreng. Om du skal ut i høyfjellsterreng med fallrisiko, skredrisiko og komplekse beslutninger som krever et fleksibelt avgjørelsesgrunnlag basert på lang erfaring, vurdering, kunnskap om alle teknikker, lang kvalifisering og profesjonel tilnærming til å veilede gjester i risikomiljø – velg «fjellets fagfolk» – IFMGA sertifiserte guider. Alt annet er bare ikke godt nok før å ta hånd om ditt liv.

Ville du latt en nybegynner på en helsefagutdannelse (les klatreinstruktører osv.) eller enda verre – en helt uutdannet, utføre kirurgi på deg?

 

Mountain_guide_certificate_large